Pilih distro kegemaran anda di distro watch

Assalamualaikum dan berjumpa lagi

distrowatch.com adalah laman yang boleh menjadi panduan kepada anda bagi memilih destro apa yang sesuai mengikut keperluan anda.  Ia menyenaraikan semua distro linux yang ada malah ada yang anda tidak pernah dengar.malah kelebihan laman web ini adalah ia memberi maklumat yang ringkas dan padat mengenai destro-distro tersebut .

pada yang berminat , boleh la ke distrowatch.com

aplikasi winscp dan putty

Assalamualaikum

Berjumpa lagi , kali ini aku ingin berkongsi aplikasi yang amat sesuai kepada anda yang terpaksa atau sudah biasa bekerja dengan environment window$ .

2 aplikasi remot ini digunakan bagi anda mengawal server linux anda dalam antaramuka windows dengan lebih mudah mengunakan SSH pada server linux anda.


Putty
Putty , mengunakan antaramuka CLI sahaja . biasanya di gunakan bagi pemasangan aplikasi , update, backup dan lain-lain yang biasanya akan dilakukan dengan mengunakan Command line bash anda.


winscp.winscp adalah aplikasi yang menfokuskan kepada penghantaran fail yg kalau kita biasa command scp dalam linux , yg menarinya aplikasi ini adalah aplikasi 100% GUI yang antara muka sama seperti anda mengunakan antaramuka pelangan FTP . yg menariknya pengunaan winscp bersama SSH anda , selain data yang anda hantar lebih selamat , ianya lebih stabil dan penghantaran data yang besar mampu dilakukan tanpa ganguan terputus dan data rosak.Selamat mencuba